Ugrás a tartalomhoz

Virág Benedek Ház

Virág Benedek Ház

A régi Tabán hangulatát idéző Virág Benedek Ház a nagy tabáni tűzvész után, 1811-ben épült, nevét a pálos szerzetes íróról és költőről, Virág Benedekről kapta. Ő volt a "szent öreg", akit a magyar odaköltészet első mesterének tartanak. II. József, rendeket feloszlató törvénye után tanárként működött, többek között a Batthyány családnál. 


A 19. század elején nagy forgalom volt ezen a területen, mert nem messze helyezkedett el a Budát és Pestet összekötő hajóhíd. A kétszintes épület zárt belső udvarának pincéje áruraktárként működött és az épületegyüttesben üzemelt a Hétvezérhez és a Háromcsőrű kacsa fogadó. Az emeleti fogadó emlékét őrzi a hét szobából álló teremsor, amelyeket 19. századi festett falak díszítenek. Az 1838-as árvíz után megemelték az utca szintjét, ezért Döbrentei utcai nagy kapu jelenleg két méterrel az utcaszint alatt helyezkedik el. A műemléki épületegyüttes boltíves földszinti nagytermei, 19. századi festett teremsora és romantikus belső udvara jelenleg a régi Tabán egyik megmaradt szigete.


Az épület jelenleg kulturális színtérként működik, ahol a családi és gyerekprogramok mellett többek között koncertek, kézművesfoglalkozások, közösségi programok, irodalmi estek, képzőművészeti kiállítások, nyári táborok és kertmozi várja a látogatókat! A különleges hangulatú, intézmény árnyas belső udvarán százéves diófájával, patinás falaival és termeivel napközben közösségi eseményekkel, esténként jó programokkal várja a betérőket.

 

Egy hely, ahova érdemes benézni!


1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

Nyitvatartás:

H-P: 10:00-18:00

Szombat: 10:00-14:00

Vasárnap: zárva

Valamint rendezvényektől függően, programokhoz igazodva.


Elérhetőség:

viragbenedekhaz@maraikult.hu