Ugrás a tartalomhoz

Márai Sándor Művelődési Ház

Márai Sándor Művelődési Ház

A Márai Sándor Művelődési Ház a Krisztina körút és a Mészáros utca sarkán, Buda egyik emblematikus épületében található. Az 1900-ban épült és 2021-ben felújított egykori Budai Polgári Kaszinó máig őrzi patinás hangulatát, az új funkciónak megfelelően átalakított terei adnak otthont a Budavári Művelődési Ház (Bem6) utódintézményének, a Márai Sándor Művelődési Háznak, röviden MáraiKultnak. Az intézmény közművelődési tevékenysége mellett kulturális programkínálatával a legszélesebb korosztály érdeklődési körének igényeit kívánja kielégíteni. Az első kerületben élők igényeit szem előtt tartva, a kisgyermekek számára szervezett interaktív zenei programokon, valamint készségfejlesztő foglalkozásokon át az esti könnyű- és komolyzenei koncerteken keresztül, az ismeretterjesztő és irodalmi és közösségi programokig, filmvetítésekig kellemes szórakozást kínál.


1013 Budapest, Krisztina tér 1.

Nyitvatartás: 

H-P: 9:00-21:00

Szo: 10:00 - 18:00, illetve a rendezvényektől függően


Vasárnap és ünnepnapokon az aktuális programokhoz igazodóan. 


Elérhetőség: 

info@maraikult.hu

+36 20 264 1134

Jókai Anna Szalon

Jókai Anna Szalon

A 2017-ben elhunyt Kossuth-díjas és Kossuth Nagydíjas Jókai Anna író emlékére 2017 szeptemberében megnyílt kulturális szalon irodalmi estekkel, komolyzenei koncertekkel, pódium-előadásokkal és könyvbemutatókkal várja az érdeklődőket.


1011 Budapest, Iskola utca 28.

Nyitvatartás:

Programokhoz igazodóan. 


A jegypénztár a programok előtt egy órával nyit. 

Várnegyed Galéria

Várnegyed Galéria

Az I. kerületi Várnegyed alkotóinak, szervezeteinek, lakóinak művészeti galériája. Kiállítások, közösségi események színtere, alkotási és találkozási hely. A Galéria időszakos nyitvatartásáról Facebook oldalunkon értesülhet.


1015 Budapest, Batthyány utca 67.

Nyitvatartás: 

hétfőn zárva 

kedd - péntek 14:00 - 18:00

szombat 10:00 - 14:00 

vasárnap zárva 


Elérhetőség: 

varnegyedgaleria@maraikult.hu

+36 20 4512998

Vízivárosi Klub

Vízivárosi Klub

Az I. kerületi Víziváros alkotóinak, szervezeteinek, lakóinak kulturális és közösségi tere. Civil kezdeményezések támogatója, közösségi események és folyamatok, tanulás, együttműködés, részvétel és találkozás helye.


1015 Budapest, Batthyány utca 26.

Nyitvatartás: 

H: 10:00 - 18:00 

K-Sze: 9:00 - 13:00

Cs-P: 13:00 - 21:00

Szo: 9:00 - 13:00 

Továbbá a tanfolyamok és a foglalkozások rendje, valamint esti rendezvények szerint. 


Elérhetőség:

+36 20 509 2045

Virág Benedek Ház

Virág Benedek Ház

A régi Tabán hangulatát idéző Virág Benedek Ház a nagy tabáni tűzvész után, 1811-ben épült, nevét a pálos szerzetes íróról és költőről, Virág Benedekről kapta. Ő volt a "szent öreg", akit a magyar odaköltészet első mesterének tartanak. II. József, rendeket feloszlató törvénye után tanárként működött, többek között a Batthyány családnál. 


A 19. század elején nagy forgalom volt ezen a területen, mert nem messze helyezkedett el a Budát és Pestet összekötő hajóhíd. A kétszintes épület zárt belső udvarának pincéje áruraktárként működött és az épületegyüttesben üzemelt a Hétvezérhez és a Háromcsőrű kacsa fogadó. Az emeleti fogadó emlékét őrzi a hét szobából álló teremsor, amelyeket 19. századi festett falak díszítenek. Az 1838-as árvíz után megemelték az utca szintjét, ezért Döbrentei utcai nagy kapu jelenleg két méterrel az utcaszint alatt helyezkedik el. A műemléki épületegyüttes boltíves földszinti nagytermei, 19. századi festett teremsora és romantikus belső udvara jelenleg a régi Tabán egyik megmaradt szigete.


Az épület jelenleg kulturális színtérként működik, ahol a családi és gyerekprogramok mellett többek között koncertek, kézművesfoglalkozások, közösségi programok, irodalmi estek, képzőművészeti kiállítások, nyári táborok és kertmozi várja a látogatókat! A különleges hangulatú, intézmény árnyas belső udvarán százéves diófájával, patinás falaival és termeivel napközben közösségi eseményekkel, esténként jó programokkal várja a betérőket.

 

Egy hely, ahova érdemes benézni!


1013 Budapest, Döbrentei utca 9.

Nyitvatartás:

H-P: 10:00-18:00

Szombat: 10:00-14:00

Vasárnap: zárva

Valamint rendezvényektől függően, programokhoz igazodva.


Elérhetőség:

viragbenedekhaz@maraikult.hu

Tér-Kép Galéria

Tér-Kép Galéria

A Tér-Kép Galéria egy kortárs művészeti galéria, ahol helyet kapnak a képzőművészeti alkotások, fotóművészek, szobrászok és az iparművészek kiemelkedő munkái egyaránt. A galéria által képviselt, különböző generációkhoz tartozó művészek tevékenységének közös jellemzője a médiumtól független jelenkori eszme, a pillanat ábrázolása. A galéria alapvető törekvése a kortárs művészet és közönségének összekapcsolása. Célunk egy olyan hely megteremtése, ahol a művészek munkáikat egy professzionális szakmai hátterű kontextusban mutathatják be. Ennek alapját a szakmai partnerekkel és a közönséggel való együttműködés jelenti. A Budavári Önkormányzat új galériája a budai kulturális élet egyik meghatározó színhelyén helyezkedik el a Tabán mozitól egy percre, a Horváth-kert szomszédságában.


1016 Budapest, Krisztina krt. 83-85.

Nyitvatartás: 

H: Zárva

K-Szo: 14:00-18:00

V: Zárva

Országház utcai Könyvtár

Országház utcai Könyvtár

A Könyvtár korlátozottan nyilvános, vagyis csak az I. kerület lakosai férhetnek hozzá a több ezer darabos könyvállományhoz. Számukra a beiratkozás ingyenes. Nagykorú jelentkező esetében érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya, kiskorú beiratkozó esetében szülő vagy gondviselő érvényes személyi igazolványára és lakcímkártyájára van szükség.


1014 Budapest, Országház u. 13.

Nyitvatartás

K: 15:00 – 17:00

Cs: 15:00 - 17:00Elérhetőség:

+36 20 264 1134