Ugrás a tartalomhoz
Violin király és Hanga királykisasszony zenés mesejáték

Violin király és Hanga királykisasszony zenés mesejáték

Ár: 2000 Ft

Jegyek:

Jegyvásárlás az eseményre

A „Violin király és Hanga királykisasszony” c. mese kifejezetten Joós Tamás előadóművész számára íródott interaktív játék, amelynek fő célja öt hangszer játékos bemutatása és a gyerekek általi megszólaltatása, mesekeretbe ágyazva.


A felvezető-játék közös énekléssel, ritmus- és más zenei játékokkal hangolja rá a gyerekeket az előadásra. A prológusban elhangzik: a mese „csakis a közönség közreműködésével válhatik valóra”, azaz beavató jellegű.


A történet népmesei motívumokra épül: van egy ország (Pentatónia, a hangok birodalma), annak egy uralkodója, Violin király. Az özvegy király a széltől is óvja leányát, Hanga királykisasszonyt, aki bezártságában kertjét gondozza és közben bús dalt dúdol naphosszat. A király már aludni sem tud tőle, mérgében megátkozza: az ördög bújjon belé, ha nem hallgat el. Abban a pillanatban megjelenik Rekegő, a főördög (báb) és teljesíti a parancsot: belebújik a királykisasszonyba. Hanga királykisasszony attól fogva megnémul.

A király megbánja szavait, de hiába könyörög, az ördög nem alkuszik. Ekkor hívatja az udvarmesterét, Hangvillát, hogy minden tartományában hirdesse ki, aki kizenéli leányából az ördögöt, méltó jutalmat kap.

Az öt országrész, amelyet Hangvilla körbejár: a Nyenyerék (tekerőlantosok), a Bandurák (citerások), a Tilinkák földje (furulyások), a Tamburások (csörgődob) és a Csuvavák tartománya (az esőbotolók).


A tartományok bemutatása indirekt alkalmat ad a hangszerek játékos megismertetésére, egy-egy dal megtanulására és a hangszereke kipróbálására. Végül minden tartomány ad egy zenészt és megalakul a Zene-bona Zenekar, amely játékával kiűzi az ördögöt a királykisasszonyból és jól megtáncoltatja.


A játék örömünneppel ér véget, amelyben táncra perdül az egész „ország”.

Az előadásban ismert gyerekdalok (Pl.: Megfogtam egy szúnyogot, Tavaszi szél stb.) mellett versek (PL.: Csoóri Sándor: Nyenyerés) is beépülnek a játékba, közönség közben meg is tanulja őket, ugyanakkor az általuk ismert más énekek is beépíthetők improvizatív jelleggel.


3 éves kortól 12 éves korig ajánlott


A program szabadtéren valósul meg, rossz idő esetén a teremben. A helyszínen bankkártyával nem lehetséges a jegyvásárlás. 


Jegyár: 2000Ft


contact

kapcsolat:

viragbenedekhaz@maraikult.hu