Ugrás a tartalomhoz
KUPINDIKA

KUPINDIKA

A program ingyenesen látogatható.

A *KUPINDIKA címet viselő kiállítás legfőbb célja, hogy a női létet és testiséget egy intimebb perspektívából mutassa be. A vulva – avagy jóni, „csúnya”, esetleg tiltott gyümölcs – alakja ugyanis háttérbe szorult a mindennapjainkban és az ábrázolóművészetekben egyaránt. Janus Pannonius reneszánsz költőtől ismerünk már olyan pajzán epigrammákat, amikben alig győzi kellően deskriptív leírását adni „Orsolya mindzsójának” – négy különálló költeményét is a téma ismertetésének szentelte. Ennek ellenére a modern, felvilágosult társadalmak kialakulását követően, még a 19. század második felében is radikálisan cenzúrázták a női testet: Gustave Courbet realisztikus és az akadémiai hagyományoktól mereven eltérő, A világ eredete című profán szeméremtest-ábrázolásával egészében megbotránkoztatta korának művészetvilágát.
*kupindika (szuahéli): görbület, hajlat. A hinduizmusban másnéven a jóni (vagyis az ’örömforrás’) megjelölésére és Shakti, a női teremtő erő istennőjének szimbólumaként alkalmazzák. A keleti kultúrákban az örökös teremtés és megújulás kozmikus folyamatát – így magát az élet forrását is – a nőiség princípiumával azonosítják. Akárcsak Courbet, mikor a világ eredetének gondolatát az ismeretlen modell premier plánban megfestett szőrös vénuszdombjával társította anélkül, hogy idealizálta volna a témát.
Az élet forrása – másnéven a virág, nuni, suna, pina, muff – előtt tisztelgő tárlaton a női testi- és lelki egészség egy meghittebb kontextusba ágyazva, bensőségesebb szempontok mentén feltárva mutatkozik meg. Maga a női test lírikusan és a jelenkori (toxikus) szépségideálokat figyelmen kívül hagyva manifesztálódik, a női szexualitásnak pedig egy tudatosabb és bizalmasabb formája kerül ábrázolásra. Eged Enikő Katalin képzőművész és Varga Kamilla kollázsművész egyaránt olyan ’safe space’ érzetét keltő műveket hoznak létre, amiken a nők egymásközti és önmaguk felé gyakorolt intimitása is sokkal érzékenyebben nyilvánul meg. Alkotói tevékenységük szöges ellentéte a modern male-gaze kultusz fetisizáló és szexualizáló, az erotikát valamint az érzékiséget maszkulin-preferenciák mentén kisajátító narratíváinak. Az Ádám Anna vezette Női Erotikus Írókörrel közösen tervezett interaktív installációval, illetve a tematikus workshopok által lehetőség nyílik továbbá bárki számára, hogy határozottan (ön)tudatosabban legyen képes viszonyulni saját női mivoltához.
Kiállítók: Eged Enikő Katalin | Varga Kamilla | Ádám Anna – Női Erotikus Írókör//Engedetlenség Leányiskolája
Megnyitó: 2023.03.16. 18:00
Helyszín: Tér-Kép Galéria | 1016 Budapest, Krisztina körút 85.
Megtekinthető: 2023.03.17-04.07.
Kurátor: Kovács Rebeka
Kísérő programok:
• 03.18. 19:00-21:00 – 1. Női Erotikus Írókör | Bach Viktória: “Firsts”
• 03.24. 19:00-21:00 – 2. Női Erotikus Írókör | Kisvarga Anika & Domján Júlia/Zabella Zine: “Relationship Dynamics”
• 03.25. 18:00-20:00 – Intim gyümölcs-festő workshop | Eged Enikő Katalin & Poór Dorottya
• 04.01. 14:30-17:00 – 3. Női Erotikus Írókör | Himani Sood (India) & Selasie Djameh (Ghana): “Reclaiming”
• 04.07. 18:00 – Finissage

contact

kapcsolat:

fodor.balazs@maraikult.hu