HIÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY - Tandori jelenléte(i)

HIÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY - Tandori jelenléte(i)

A program ingyenesen látógatható.

A magyar irodalom és kultúra ötven éven át tartó kiemelkedő életművét mutatja be a közelmúltban elhunyt Tandori Dezső és Tandori Ágnes első retrospektív kiállítása. Az egymásba nyíló terekbe installált tárlaton keresztül a költő életművének „Feltételes megállóiba”, és a világtól elzárt Lánchíd utcai lakása mikrokozmoszába nyer betekintést a látogató.

Tandori Dezső neve fogalom. Már életében fogalommá vált pályatársai, olvasók és művészetkedvelők számára: az esszenciális művészi jelenlét, az engedmények nélküli, túlzásait is vállaló, mindig életközeli alkotás jelentésében. De Tandori más értelemben is fogalommá vált: művészetének fontos ambíciója volt az ún. közügyekből, közügyeinkből való kimaradás, az élet lényegi eseményei helyére állított elvárások, programok kerülése. Nem akart ott lenni, ahol mindenki van, nem akarta azt látni és hallani, amit mindannyian látunk és hallunk. Helyette, e közhelyek és közkeletű látványok-hallomások helyett persze nem a semmit, a modern művészet vonzó negatívumait állította. Tandori szívós munkával és megfeszített figyelemmel, magára erőltetett és közönsége számára mindig előzékenyen felajánlott kitartással (újra)felfedezte magának, nekünk és a magyar irodalom számára a valóság alatti vagy feletti valóság kicsiny-nagy, neves és névtelen csodáit: a verebeket, Szép Ernőt, a Duna-part gesztenyefáinak változását, a lónevek mágiáját, életünk evidenciatörténeteit. Stb., hiszen Tandori adományainak száma szinte végtelen.

Kiállításunk, mely Tandori 2019-es halálát követően az egyik első jelentősebb emlékállítás a nagy művészegyéniség számára, nehéz összesítést vállal: 80 életév és legalább 60 alkotással töltött esztendő számbavételét. Kettős kalauzt kínálunk a Tandori művészetével találkozni vágyóknak: egyrészről a tárlat 7 termében végigkövethetik az életút és a vele összefüggő művészi pálya állomásait, másrészt pedig egy-egy motívumhoz kapcsolódva betekintést nyerhetnek Tandori gondolkodásának tartozékai közé. A legismertebb Tandorihoz kapcsolódó jelenségek (madarak, játékmackók, sakk, lóverseny) mellett feltárul az író valódi hátországa: bepillanthatunk a hétköznapok, az otthon világába, a legendás Lánchíd utcai lakás falai közé, és kicsit jobban megismerhetjük Tandori Ágnest, az író feleségét és műveiben halhatatlanná tett játszó-és alkotótársát.

A tárlat 2022.04.10-ig ingyenesen látogatható, nyitvatartási időben (szerdától péntekig 14:00-18:00 között és szombaton 10:00-18:00 között).

Covid-19 járványhelyzettel kapcsolatos információk:

A program a 484/2020. (XI.10.) Korm. rendeletben foglalt hatályos járványügyi előírások betartásával látogatható. Az aktuális információkról kérjük tájékozódjon a helyszíneken.

contact

Márai Sándor Művelődési Ház

email-cím: info@maraikult.hu

Program Helyszín: Virág Benedek Ház